fbpx
Sari la conținut

Backup și Disaster Recovery (DR)

Backup și Disaster Recovery (DR) sunt două aspecte esențiale ale managementului datelor și al continuității afacerii care vizează protejarea și recuperarea datelor în cazul unui eveniment neașteptat sau al unei situații de urgență. Deși sunt strâns legate, aceste concepte acoperă două aspecte diferite ale protejării și recuperării datelor.

 1. Backup (Copie de siguranță):
  1. Backup-ul constă în crearea și stocarea unei copii a datelor existente într-un alt mediu sau locație, pentru a le proteja împotriva pierderii cauzate de erori umane, eșecuri hardware, atacuri cibernetice sau alte evenimente neașteptate.
  1. Scopul principal al backup-ului este de a asigura disponibilitatea și integritatea datelor, permițând recuperarea lor în cazul unei pierderi sau coruperi a datelor originale.
  1. Backup-urile pot fi realizate în mod regulat, în funcție de politica de backup a organizației, iar datele pot fi stocate pe dispozitive de stocare fizice (cum ar fi unități externe de hard disk sau benzi magnetice) sau în cloud.
 2. Disaster Recovery (Recuperarea după dezastre):
  1. Disaster Recovery (DR) se referă la planificarea și implementarea unor proceduri și tehnologii pentru a restabili operațiunile normale ale unei organizații în cazul unei catastrofe majore sau a unui eveniment care afectează infrastructura IT și datele.
  1. Scopul principal al DR este de a minimiza timpul de inactivitate și de a asigura recuperarea datelor și a infrastructurii IT într-un mod rapid și eficient.
  1. Planurile de Disaster Recovery pot include diverse tehnologii și metode, cum ar fi replicarea datelor în timp real, stocarea de backup în locații geografic disparate, utilizarea echipamentelor de replanificare a dispozitivelor și proceduri de recuperare a datelor.

În esență, backup-ul este o componentă a strategiei de Disaster Recovery, care vizează protejarea și recuperarea datelor, în timp ce DR acoperă o gamă mai largă de proceduri și tehnologii destinate restabilirii operațiunilor afacerii în întregime în caz de dezastre sau evenimente majore. Planificarea și implementarea unor soluții eficiente de backup și Disaster Recovery sunt esențiale pentru asigurarea continuității operaționale și protejarea datelor în fața amenințărilor potențiale.